Weet u welke rol de hersenen spelen bij jouw honger gevoel? Honger is een ingewikkeld proces, waarbij niet alleen uw maag een rol speel. Uw hersenen, uw darmen, uw vetweefsel en uw hormonen zijn bij uw hongergevoel betrokken.Zoals gezegd spelen hormonen een belangrijke rol in uw hongergevoel. Neem bijvoorbeeld leptine. Leptine word aangemaakt door uw vetweefsel, en stuurt een signaal naar de hersenen, die verteld hoeveel vetcellen er nog gevuld zijn, als er veel vet in het lichaam zal de leptine een signaal sturen zodat de eetlust remt. Het ghreline hormoon dat word aangemaakt door de maag als er lange tijd geen voedsel beschikbaar is, zorgt dan weer voor juist een honger toename. En in de darmen spelen verschillende hormonen (incretines) dan ook weer een rol tijdens activiteit of geen activiteit van de darmen. Ten slotte zijn er dan ook nog de endocannibinoïden, zij verhogen de lust om te eten.

Sommige mensen hebben één of meerdere genetische afwijkingen, waardoor het misgaat in het honger en verzadigings gevoel. Bij de meeste mensen is het honger en verzadigingsgevoel gewoon in tact. Maar hoe komt het dan dat we eigenlijk altijd wel trek hebben in iets lekkers? Veelal worden we doorheen de dag meerdere malen geconfronteerd met eten, je rijdt langs de bakker, loopt langs de koelkast, onze zintuigen worden voortdurend geprikkeld met geuren en beelden… Bovendien kunnen we eten gewoon omdat het lekker is, terwijl we eigenlijk al vol zitten. Door iets lekkers te eten komt het beloningssysteem van onze hersenen in werking; dopamine, die een gevoel van blijschap en vreugde geeft. Dit gevoel kan verslavend werken.

Dan hebben we nog het emotie eten. U heeft geen honger, maar door onvrede, verdriet, verveling of eenzaamheid gaan we dan eten

  • Zorg dat de maaltijden voldoende verzadigend zijn, zodat je minstens 4 uur geen trek hebt
  • Gezonde vetten, vet zorgt voor een lang tevreden gevoel, maar zorg wel dat dit gezonde vetten zijn, denk aan een advocado, een handje noten, vis.
  • Vocht, drink altijd bij de maaltijd, maar ook tussendoor, u zult merken dat uw honger gevoel weg trekt. Bij voorkeur water, maar u kunt ook een gezonde ice tea maken met instant theedrank.
  • Eiwit is de voedingsstof die het langste verzadigd, maak een shake als ontbijt of als tussendoortje.
  • Het duurt gemiddeld 20 minuten voordat de verzadigingshormonen in werking treden. Rustig eten  en goed kauwen is de boodschap. Neem de tijd voor uw maaltijd, zodat uw verzadiginghormoon de tijd heeft de boodschap door te geven.
  • Vezels houden je darmen aan het werk, zorg daarom voor vezelrijk eten, zoals volkoren brood, groente en fruit.
  • Zorg dat je koelkast en voorraadkast gevuld is enkel met gezonde snacks, komt er toch een hongertje naar boven, is de verleiding er niet om ongezond te gaan snacken.
  • Zorg dat u onderweg een gezonde snack en water mee heeft, bijvoorbeeld een appel, geroosterde sojabonen , of een Herbalife proteinereep.